Therapie bij trauma

  1. Home
  2. Therapieën
  3. Therapie bij trauma

Trauma zet alles stil in het lijf of gooit alles omver…je voelt je eraan overgeleverd direct of het overkomt je, soms na jaren in een nieuwe situatie….

Een trauma ontstaat op heel veel verschillende manieren en kan door vele verschillende situaties ontstaan en wat hardnekkig verergert als je (nog) niet bewust bent of als je steeds opnieuw blootgesteld wordt aan gebeurtenissen die je trauma versterken als je bijvoorbeeld in een onveilige situatie begeeft. Trauma kan ook eenmalig zijn, wat ver weggestopt zit en pas na jaren bovenwater komt.

Er is een tijd van ontdekken wat het inhoudt, wat het met je deed, wat het met je doet in het hier en nu en hoe je jezelf tot nu toe beschermt hebt daartegen, welke emoties daarbij horen, welke emoties meer geuit zouden mogen worden, wat je eigenlijk zou willen, hoe je angsten en pijn kan verminderen, hoe je het trauma om kan leren buigen in (weer) vertrouwen te krijgen in wie je bent en wilt zijn, zonder dat het trauma je beheerst. Als laatste onderdeel wordt er aandacht besteed hoe je het verder wil delen in je leven en met wie.

Expressie kan met inzet van materiaal en oefeningen gericht trauma opsporen en helpen het een plek te geven in je leven. Waardoor je dichter bij je eigen (trauma)ervaringen en bijhorende emoties (weer) leert te komen en deze te (h)erkennen. In veel gevallen zal dit starten individueel of met partner plaatsvinden. Bij kinderen kan een ouder ook helpend zijn, waarbij partner of ouder getuige wordt van wat dit bij het kind of partner precies doet, wat het inhoud en kan er aan het eind van de therapieafspraak nagegaan worden hoe zij elkaar tot steun kunnen zijn in deze periode.

Na verloop van tijd komt er een tijd waarbij daarna ook het doel gesteld zijn om hier meer over te praten, zodat de persoon met trauma meer met (hersteld) vertrouwen en met meer begrip van de andere kant af dichter naar elkaar toe te komen als partners, ouders, naar jullie kinderen, samen als gezin of verdere familieleden. Om samen moeilijke ervaringen te delen en te luisteren dat ieder zijn eigen beleving hierin kan hebben en dat als jullie dit leren toe te laten beter in staat zullen zijn elkaar werkelijk te begrijpen. Zodat het mogelijk gemaakt, kansen te creëren tot herstel van wat beschadigd was binnen relaties.

Ook kunnen er afspraken gemaakt worden binnen of buiten de praktijk waarbij het doel gesteld wordt om weer dichter bij vrienden, juf/meester of mentor, andere belangrijke personen te komen.

Vragen? Direct Contact?

Je kan ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30u en 17.00u bereiken op telefoonnummer 06 2486 6754.
Krijg je de voicmail? Spreek dan je boodschap in dan bellen wij je terug.

Wil je liever gebeld worden vul dan het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.
Mailen kan natuurlijk ook: info@expressietherapie.nl